2009. június 30., kedd

Végre jóidő van


Elindultak a kombájnok Naszály határában.Szerencsémre igen szép napos idő volt...
R.Á.

2009. június 29., hétfő

Egy csodaszép nap...


Kever ám...

Kicsit pihenek...

Szállj velem,még nem repültem senkivel...

Reszkessetek tányérok...

Eredményesen telt ma a napom!:)Próbáltam minél szebb képeket készíteni,elég sokmindennel bajlódtam,nem volt a legjobb a fény,de talán sikerült éles és élénk képeket készítenem?!

R.Á.

2009. június 28., vasárnap

Szénabálázás




Szép napos idő, gyönyörű gépkapcsolat. Az első fotó a kedvencem ebben a hónapban.
K.A.

2009. június 27., szombat

Volt ahol már sikerült...



Ahol ésszerűen gondolkodtak és az idő is engedte,ott elindultak a kombájnok.
Nem sejtettem,hogy a 2009-es aratás galériám ezzel a számomra nagy kedvenc Claas Dominator 106 A típusú kombájn képeivel indul.Igen megörültem,mikor megtudtam,hogy arat,hát egyből mentem is az árpatáblára,ahol dolgozott...
Az idő elég felhős volt,de megpróbáltam minél tisztább és átgondoltabb képeket készíteni.Ez lett az eredménye.
A képek Mocsa határában készültek Június 20-án.
Azóta seholsem tudtak aratni,a kedvezőtlen időjárás miatt.
R.Á.

Elhagyatottan

Ebéd után kimentem gyakorolni a rétre, majd a közeli dombokra. A szőlők között leltem rá erre a 80-as Mtz-re. Napok óta izgatta a fantáziámat, hogy vajon hogy lehet élénk fotót készíteni egy régi, fakó gépről. Hosszas állítgatás után sikerült is a dolog. A háttérben a Fertő-tó szépen kinyúló nádasa látszik.



Rekesznyílás: F/6,3
Zársebesség: 1/500

K.A.

Bálarakodás

Nagy reményekkel indultam útnak fotózni a harkai dombok és erdők közé, de sajnos későn érkeztem, a bálázást és a rendsodrást abbahagyták aznapra. De a bálarakodás még tartott és az egyik 7430-as John Deere is ott volt még. Jó alkalom volt a gyakorlásra. Az esti napfény szép kontrasztot és színt adott az amúgy sem régi és szép állapotban levő gépeknek. Ezt próbáltam megörökíteni a fotókon.

Bálagyűjtés (háttérben a soproni TV-torony)

A másik homlokrakodós "Elmaradt érték"

"Várj meg, én is jövök"

A dombon felfele menet pózol a 7430-as

Annyira megtetszett neki, hogy fotózzák, ment egy kört szólóban is. Én meg hanyatt feküdtem és elkészítettem ezt a fotót.


A fotók 2009.06.17.-én készültek.
K.A.

2009. június 26., péntek

A különbség

A digitális fényképezőgépek automata módban nem mindig készítik a legmegfelelőbb minőségű, színvilágú fotókat. A szerencse és a gép által választott rekesznyílás és záridő értékek néha-néha eredményezhetnek egy-egy jól sikerült felvételt. Ha biztosra akarunk menni, érdemes kézi expozíciós módban fotózni. Nem egyszerű, sok gyakorlást igényel, de megéri. Az alábbi fotón jól látszik a különbség, a manuálisan exponált fotó sokkal élesebb, színvilága gazdagabb, a fehéregyensúly is megfelelő.


K.A.

Van dolog bőven...


Hajnalban és késő este bálázzáka a lucernát a Komáromiak.
A 7730-as szinte repül a két HW 80.11-es kocsival.A Manitou is elszabadult a tehenészetből,serényen pakolja a nagybálákat.
R.Á.

2009. június 25., csütörtök

Szúnyog a repcében...


Azért ma fát is másztam!Szerintem megérte...
R.Á.

Napsütéses délután...


Elindultam ma körülnézni!
Ebéd után keltem útra,szép napos délután volt a mai!
Szorgos kezek dolgoztak a határban! Nagyon örültem neki.

R.Á.

Víz alatt a rét, a gabona

Az utóbbi napok heves esőzései miatt az Ikva patak elöntött egy részt a partján fekvő rétből és egy búzatáblából. Az apadás megindult így a víz már folyik vissza a mederbe. Szerettem volna pár érdekes fotót készíteni, sajnos nem minden elképzelésemet sikerült megvalósítani. Nehéz jó fotót készíteni ennyi villanyoszlop között.

Ártér

Víz alatt

Megmenekültünk

A haragos patak

2009. június 24., szerda

Bújócska...


Érdekes szemszögből.
Mindig is szerettem bálázásban fotózni...
Valahogy minden egyes bála és megtett méter más meglátást idéz elő bennem.Hát itt is próbálkoztam ezzel azzal...
R.Á.

Ott a mélyvízű, hűs patak mentén, le leülök a part peremén...


...Le leülök, és fotózok...így folytatnám a népdalt.... Régi álmom volt, hogy patak part kaszálást végző Mtz traktort a Hidrot kaszával úgy fotózhassam le, hogy nagyjából a víz szintjén van a fényképezőgép. Elég nehéz volt elkészíteni a fotót, mivel erősen sütött a nap, majdnem szemből, ezért a fotó színvilága nem a legtökéletesebb, de kárpótolt a beállítás és a csillogás víz felszínén.

K.A.

Eső után...



Helyzetjelentés...

Közel 70 miliméter eső után így néz ki a határ.A napraforgóknak és a kukoricáknak igen jól jött a sok csapadék,ám az érett kalászosokra már nem hiányzott.A kalászosok feketednek meg szemmel láthatóan...


A géptelepeken zajlik az élet,néhány géppel találkoztam az utakon is.Ha az idő engedi jövőhéten elindul a repcearatás is.


A képek Június 24-én készültek.

R.Á.



2009. június 23., kedd

Borult égbolt mellett...


3. nap is kimentem a lucernatáblára...

A rendképzős John Deere-ra összpontosítottam.Az idő borult volt,szemerkélt az eső.Engem valahogy ez az idő is alkotásra késztetett és próbáratett...

A képen nagyon tetszik a por,és a színek játéka.Ilyen időben automata beállítással is igen nehéz jó minőségű képet csinálni én mégis mertem egyedi beállítás szerint fotózni.

Kíváncsian várok véleményeket a képpel kapcsolatban!


A képek június 20-án készültek.

R.Á.

Az elsők



Az első jól sikerült kézi expozíciós felvételek. Ilyen címet adnék annak a pár fotónak, amiket erről a Valtráról és az általa vontatott Claas Disco kaszáról sikerült készítenem. Sok-sok kísérletezés és utánaolvasás után próbálkoztam manuálisan használni a gépemet, a fényviszonyok kedvezőek voltak: vihar előtti sötét háttér, mögöttem még sütött a nap. Az első fotó vágása nem lett annyira jó - nem tudtam még mindenre egyszerre figyelni, a másodiké szerintem már jobb lett. A fotók Nagycenk határában készültek 2009.06.11.-én.
K.A.

2009. június 22., hétfő

Menni kell ha az idő engedi...


Lucernakaszálás Mocsa határában...
Gépek:John Deere 6130 Premium+Kuhn FC 302 RG

Hogy miért ezzel a képpel kezdem???

Az első oylan galériámból választottam,melyben minden képet manuális fényképezőgép beállítással készítettem.
András barátom is óriási hatással volt rám,nélküle nem tettem volna meg ezt a lépést egyhamar.

Bevallom 2. nap sikerült ebben a kaszálásban elkészíteni első oylan képeimet,melyek véleményem és meglátásom szerint élesek és élénkek lettek.
Az 1. nap,mikor fényképeztem, a képek a hagyományos szürkeséget tükrözték...semmi élénk szín,szinte semmi élete nem volt a képeknek...ekkorhát elhatároztam,hogy másnap is kimegyek mindenképp, és gyakorlom az egyéni beállításokat...nem bízom a képeket a fényképezőgépem automata funkciójára.

Ilyen minőségű képek lettek elhatározásom eredményei,melyeknek tiszta szívemből örülök!

A képek Június 18-án készültek.
R.Á.