2009. november 11., szerda

Őszi határjárás

A két fotós Győrben találkozott majdnem kora reggel, és a gépek utáni mászkálás környezetkímélő módját választották: gyalogszer.

Uticélnak Kunszigetet választottuk, ahol a Zöld Mező TSz megmaradt régi gépeire voltunk leginkább kíváncsiak, mivel a hírek szerint 4650-es John Deere-ok is vannak még. Felültünk az első buszra és fél óra utazás után már Kunszigeten is voltunk. Át kellett vágni az egész falun, hogy eljussunk a TSz telepére. A ködös tájból lassan kirajzolódott a gépműhely, a szárító és az istállók. A reggeli csendet csak a B-15-ös szárító hangja törte meg.


Odaértünk a telepre, beszélgettünk a főnökséggel, sok szépet meséltek a TSz életéből, a régi dolgokról, majd körbejártuk a telepet. Lefotóztuk a sok öreg gépet, a szárítót, a régi épületeket. Aztán felajánlották hogy kivisznek minket a határba, ahol a többi gépük dolgozik. Természetesen
elfogadtuk:)




A szépen felszántott táblán serényen dolgozott a Fiat és a Valtra, mindketten RÁB-5 ásóboronát húztak. Az idő továbbra is borús-ködös volt, de nagyon jó volt fotózni ennek ellenére. A tábla közepén volt egy mélyedés, mellette pedig egy kis erdő, szép őszi színekkel.



Alkotás közben magyarázták el, merre találjuk a 4650-es John Deere-t, ami épp szántott. 1-2 km gyaloglás után már elő is bukkant az a gyönyörű traktor a folyóparton, az erdősáv mellett. Szerencsére még egy magasles is volt a tábla szélén, hogy fokozni tudjuk az élvezeteket:)
Hosszasan alkottunk, azt vettük csak észre, hogy már a dűlőt szántja:)


A traktoros nagyon rendes volt, visszavitt bennünket oda, ahol korábban a magágykészítés folyt, mivel megérkezett az Mtz vetni a búzát. Újabb lehetőség az alkotásra:)
Nem sokkal később megérkezett a Lexion is aratni a kukoricát, jöttek a szemszállítók, a magfeltöltős, igazi kavalkád volt:)


Az egész nap eltelt szinte egy helyen, nem kellett sokat menni és mégis mennyi régiség, mennyi szép gép!És persze az alkotás öröme!
És azért hogy a traktoroséletből se maradjunk ki, a Fiat sofőrjével egy fehérfröccs meg két sör a helyi vendéglátó egységben:) Aztán következett az egyetlen rossz dolog, ami aznap történt: a hazaút! De szerencsére sok szép élménnyel gazdagodva...

K.A.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jók komák!!!Bár egy kicsit bánt hogy engem nem is kérdez mán meg senki megyek e fotózni dehát ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kunszigeten valamikor szívesen várlak. Egy határszemlere elmehetnenk

      Törlés
  2. Egyszer mostanában el jöhetnél fotózni Kunszigetbe. Én mivel itt nőttem fel és imádom a mezőgazdaságot szívesen elmennek veled, veletek egy határszemle re. Facebookon Zágoni Szabó Bence néven vagyok fenn Várom mielőbbi válaszát.

    VálaszTörlés